Kosár(0) 0 Ft
Az Ön kosara üres.
Kosár

Nyugodt alvás, megfelelő fények


Milyen körülmények kellenek a regeneráló alváshoz? 

Vaksötét és síri csend: sokan gondolják azt, hogy ez a két legfontosabb feltétele a pihentető alvásnak, pedig ez ritka. A teljes sötétséggel még talán megbirkózna az elménk, bár sokan kedvelik, ha reggel beszűrődik némi természetes fény, de a süket csenddel, amikor abszolút nem szűrődik be az állandó, megszokott zaj az utcáról, a konyhából stb., azzal már nehezen.

Még 2015-ben a Microsoft megépítette a világ legcsendesebb szobáját azért, hogy ott tesztelje a fülhallgatóit, hangsugárzókat és a hangfalakat. A szobában a sokak által vágyott „teljes csend” van, semmilyen zaj nem hallatszik. Ami viszont azt eredményezi, hogy olyan hangokra is figyelmes leszel, amelyeket normál, megszokott körülmények között ritkán vagy kevésbé intenzíven hallasz. Ebben a szobában még soha senki nem töltött néhány óránál többet, nem bírták elviselni a teljes csendet. 

Mégis vannak akik alvómaszkban, füldugóval tudnak igazán kikapcsolni és mélyen aludni, tehát ez egyéni preferencia kérdése. 

 

A napfény szerepe az alvásban

Sok múlik a napfényen, hiszen jelentősen befolyásolja a cirkadián ritmusunkat. Ez a mi „belső óránk” és azért felelős, hogy a megfelelő körülmények között hozzájáruljon a pihentető alváshoz.

A nyári hónapokban - amikor rövidebbek az éjszakák és hosszabbak a nappalok - nehezebb lehet fenntartani a megfelelő alvásritmust, hiszen már korán, hajnalban világosodik és csak késő este megy le a nap. Vannak azonban olyan megoldások, amelyekkel segíthetünk a cirkadián ritmusunknak.

Érdemes például minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban kelni. Ez segít a szervezetnek beállítani a belső órát, és ez a rendszer meg is könnyíti a reggeli kelést. Ugyanilyen fontos az is, hogy minden este hasonló időben menjünk aludni. Mivel a nyári hónapokban hosszabb a nappal, jó ötlet gondoskodni arról, hogy hálószobában megfelelő sötétség legyen éjszaka. Használjunk sötétítő függönyöket vagy redőnyöket, hogy minimalizáljuk a külső fény behatolását. 

 

Az esti fény és a melatonin 

A melatonin egy olyan természetes hormon, amelyet a tobozmirigy termel a sötét beálltával. Ez a hormon játssza a főszerepet az alvás-ébrenléti ciklus szabályozásában, a már említett cirkadián ritmusban. A melatonint alváshormonnak is nevezik, szintje megemelkedik sötétben és csökken világosban, így létfontosságú szerepet tölt be a mindennapok során. 

A melatoninnak azonban vannak „ellenségei”, ilyen például a kék fény. Kék fényt olyan elektronikai eszközök bocsátják ki, mint az okostelefonok, a tabletek és a számítógépek, mindez pedig gátolja a melatonin termelést. Hatására a szervezet úgy érzékeli, hogy nappal van, így csökken a melatonin termelés, és nehezebbé válik az elalvás. Az ilyen eszközöket érdemes a hálószobától távol tartani és a vásárlás során utána járni, milyen mértékben zavarhatja az alvást.

Célszerű este, lefekvés előtt már legalább 1-2 órával kerülni a kék fényt kibocsátó eszközök használatát. Ha muszáj őket használni, akkor mindenképp alkalmazzuk az éjszakai módot, ezt könnyen bekapcsolhatod a telefonon, tableten, ráaádásul automatizálni is lehet a folyamatot, hogy napkeltétől napnyugtáig más színtónusban világítson a kijelző.

 

Az alvásbarát világítások fontossága

Megfelelő világítás nélkül az alvás minősége könnyen romolhat. Nem segít a modern életmód sem, hiszen egész nap rengeteg időt töltünk mesterséges fényforrások közelében, különösen este, amikor még tévézünk, telefonozunk az ágyban is. 

Íme néhány konkrét tipp, okos megoldás:

• Lefekvéskor használj helyi világításokat, semmiképpen ne a „nagylámpát”. A helyi világításoknak kisebb a fényereje, lágy fényt biztosítanak, a szervezeted pedig elkezdi a melatonin termelését és kezdesz álmosodni. 

• A hálószobába válasszunk olyan lámpákat és fényforrásokat, amelyek kellemes, meleg fényt bocsátanak ki, az ilyen fények nyugtató hatással lehetnek. Az olyan színek, mint a sárgásfehér, a sárga ideálisak az alváshoz.

• Okos megoldások: a fényerőszabályzós lámpákkal állíthatjuk a fény erejét. Még hatékonyabbak az állítható színhőmérsékletűek, amelyek éles fehértől a sárgásfehér fényig állíthatóak, és az időzíthetők, melyek meghatározott időben kikapcsolnak.

• Ha a hálószobánkban van ablak, akkor válasszunk olyan sötétítő függönyöket, amelyek lehetővé teszik, hogy a napfény beszűrődjön, de éjszaka sötétet biztosítanak. Ez segíti a természetes fény beszűrődését a reggeli órákban, anélkül, hogy az éjszakai alvást zavarná.

 

Fényblokkoló megoldások

A legjobb és leglágyabb fényt blokkoló megoldások a sötétítő függönyök és redőnyök. Ezek a legegyszerűbb és leghatékonyabb módjai annak, hogy megakadályozzuk a fény bejutását a hálószobába. Válassz vastag, sötét színű függönyöket, amelyek teljes mértékben elfedik az ablakot. A redőnyök szintén hatékonyak lehetnek a fény blokkolásában, ráadásul ezzel tudod szabályozni a fény bejutását és további szigetelést is biztosítanak a hálószobában. 

Természetesen vannak alternatív megoldások is, ilyenek például a sötétítő ablakfóliák, vékony műanyag lapok, amelyeket az ablakokra lehet ragasztani így csökkentik a fény bejutását. Ezek a fóliák olcsóbbak és könnyebben telepíthetőek, mint a redőnyök, reluxák. A fényblokkoló paravánok olyan hordozható paravánok, amelyeket a hálószobában helyezhetünk el a fényforrások blokkolására. Ezek a paravánok olcsók és könnyen mozgathatók, de nem olyan hatékonyak, mint a sötétítő függönyök. 

A kínálatunkban megtalálható kifejezetten lámpákkal, okos megoldásokkal könnyen ki tudod alakítani a megfelelő fényviszonyokat otthonodban!  Ismerd meg a kínálatunkat: https://hexavillelectric.hu/ 

Iratkozz fel hírlevelünkre további ajánlatainkért!